Z okazji Dnia Pizzy zapraszamy do świętowania z idealnie dobranym winem do swojego ulubionego smaku pizzy.
Historia płaskiego placka z dodatkami typu zioła czy oliwki sięga starożytności, choć oczywiście powstanie współczesnej pizzy wiąże się z rokiem 1889 i historią wizyty królowej Włoch Małgorzaty w Neapolu. To specjalnie dla niej tamtejszy piekarz przygotował pizzę w narodowych barwach Włoch z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Nazwano ją margherita i na jej punkcie oszalał cały świat.
W Polsce funkcjonuje już kilka tysięcy pizzerii i wciąż otwierają się kolejne, a do tej liczby trzeba jeszcze dodać np. włoskie restauracje. Choć zazwyczaj jemy pizzę bez okazji, to 9 lutego mamy dodatkowy pretekst: Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak go uczcić? Oczywiście wznosząc toast winem starannie dobranym do pizzy z ulubionymi składnikami.
Niżej podpowiadamy jak połączyć popularne szczepy ze smakiem klasycznych dodatków do pizzy, by wydobyć całą magię najsłynniejszej włoskiej potrawy.
KONKURS! Do zdobycia są pyszne wina o wartości 39,90 zł dla pięciu osób (do osobistego odebrania w Katowicach). Wystarczy odpowiedzieć na poniższe konkursowe pytanie. Konkurs przeznaczony jest dla osób pełnoletnich.
Odpowiedź z nazwiskiem wyślij na adres lp.eciwotak.latrop@ysruknok mailem o temacie "Konkurs Dzień Pizzy". Zwyciężą najciekawsze odpowiedzi. Czekamy do 16 lutego. Status i wyniki konkursu sprawdzisz na stronie Wyniki konkursów.
Oto sprawdzone typy Wiesława Wysokińskiego, wiceprezesa Stowarzyszenia Sommelierów Polskich oraz sommeliera Centrum Wina - sieci sklepów z winami na każdą kieszeń, obecnej m.in. w Katowicach (Silesia City Center):
Na start klasyczna margherita
Kwasowość pomidorów na pizzy i delikatny owoc w winie to idealny duet. Wybieramy więc przede wszystkim wina białe, a jeśli czerwone to bardzo lekkie. Najbardziej udane połączenia stworzą: sauvignon blanc o cytrusowych aromatach i rześkim charakterze oraz delikatny merlot.
Dla miłośników sera w czterech smakach
Pizza quattro formaggi np. z mozzarellą, gorgonzolą, ricottą i parmezanem będzie zdecydowanie bardziej wyrazista, jeśli zestawimy ją z rieslingiem. Uzupełni smak pizzy o lekką słodycz i zdecydowane aromaty owoców, a swą wysoką kwasowością złamie tłustość serów. Podobne do serowych, ale mniej tłuste pizze ze śmietanowym sosem lepiej zagrają z chardonnay o maślanym muśnięciu z jednoczesnym rześkim charakterem.
A gdybyśmy tak postawili na mięsne dodatki
Capriciosa, Salame, Diavola… potrzebują specjalnego akompaniamentu. Pizza z kurczakiem będzie wyśmienita z miękkim pinot noir. Pikantne pepperoni lub chorizo i grzyby wymagają subtelnego smaku owoców carmenere. Warto zapamiętać regułę: jeśli mamy do czynienia z ostrymi przyprawami czy też bardzo aromatycznymi składnikami, zrezygnujmy z tanicznych, mocno wytrawnych win. Wówczas wino powinno niwelować, a nie podbijać pikantność pizzy.
Na włoską nutę
Do pizzy frutti di mare polecamy rześki charakter hiszpańskiego wina albo wino musujące, lekko pobudzające apetyt. Znakomite będzie np. owocowe orzeźwienie, z którego słynie włoskie prosecco. Jest niezobowiązujące, ale eleganckie, radosne i na luzie. Daje pełną swobodę w doborze potraw, dlatego to nasz as w rękawie, który z premedytacją zostawiliśmy na koniec. Pasuje do każdej pizzy.
Smacznego!
— André Louis Simon
(1877-1970) autor licznych publikacji kulinarnych, w tym dotyczących win